Det finns få som gör så många lopp om året, få som har en så avslappnad teknik och inställning till träning och förmodligen ingen som ger så mycket av sig själv till OCR. Jokern är en av sportens största glädjespridare.

Jag frågar mannen bakom masken, som i själva verket är en ansiktsmålning, om han någon gång kört OCR för att tävla, svaret är direkt och ärligt.

– Nej. Jag skulle aldrig sätta min egen prestation framför någon annans upplevelse. Jag finns längs banan för att hjälpa till och sprida glädje.

Det finns en genuin uppriktighet i hans svar och i hans vilja att få andra att ha det bra. OCR är gemenskap och prestigelös prestation, åtminstone för de 90% som inte kör i elite. Och Jokern är inte det minsta intresserad av att racea, det är nog ingen i elite som skulle behöva oroa sig om han var det men en hel del i qualifier ska nog vara tacksamma över det beslutet.

Jokern kör över 30 lopp om året och med den mängden hinderpasseringar blir man bra på hinderbana vare sig man vill eller ej. Varje lopp innehar ca 40 hinder och lägg där till att Jokern ofta kör ett hinder flera gånger och stannar länge vid de svårare för att hjälpa folk.

Jokern bär på ett enormt stort kunnande kring OCR. Det är förvånande få från elite som ber honom om tips, vill man köra en hinderbana fort så tror jag inte att det är många som har så bra tips som Jokern. Svaret skulle förmodligen blir ett varmt ”Why so serious?” men det kan vara värt ett försök.

Förmågan att sätta sig själv åt sidan och lyfta fram en medmänniskas intressen framför sina egna är det få som har. I vår moderna värld där vi oftare tar kort på oss själva än på vår partner eller vänner är det skönt med en fredad zon. En person som påminner oss om att vi faktiskt kan vara vem vi vill, att det är tufft att inte vara tuffast och att riktigt mod är att gå sin egen väg utan att trampa ner någon längs vägen. Och med någon så menar jag såklart alla förutom Batman, givetvis. Jokern blev den utklädnad som fastnade.

– Efter att ha provat flera olika dräkter, allt från enkel ansiktsfärg till mask från 2014-2016. Efter premiären som Jokern på toughest sista lopp för säsongen 2016 blev det Jokern som fastnade. Barnen älskade den dräkten och all glädje jag kunde sprida och även få längs banan gjorde den utklädseln till min och allas stora favorit direkt berättar Jokern med ett brett rött leende.


Ett leende som fått tusentals personer att ta i mer än de tror är möjligt, att överkomma hinder och att från åskådarplats få en välbehövlig sekunds påminnelse om att livet bara levs en gång. Så varför inte leva den gången fullt ut? Dräkten är precis som alla andra OCR-kostymer i Jokerns garderob sydd av hans mor.

Mamman ser det som en självklarhet att hjälpa sin son, där andra kanske ser det som underligt att ens vuxna barn vill klä ut sig och hoppa i lera ser en riktig OCR-förälder bara världens mest givna beteende. Och vi som provat OCR vet ju precis hur rimligt det är att låta varje år innehålla minst ett rejält lerbad, i veckan. Under 2018 kommer Jokern och hans vänner i det så kallade ”Funsquad” besöka ännu fler lopp och fortsätta sprida glädje.

Jokern är en passionerad OCR-atlet men också något mycket större. Beviset på att det är ok att våga ta steget, att lämna tryggheten och bara köra på sin grej. Att inte låta inlärda ramar diktera ditt liv. OCR har lärt mig mycket om mig själv. Genom OCR träffade jag Jokern som i sin tur lärt mig mycket om hur jag vill försöka se på livet.

Jag vill försöka leka mer, peppa mer och helt enkelt leva mer och större.
Tack Jokern. 

 

Text: Viktor Byhr
Foto: Fotomoije