En av världens mest inspirerande löpartävlingar är tillbaka: den 7 maj går ”Wings for Life World Run” av stapeln. Parallella lopp i 25 länder startar exakt samtidigt och löparna springer så långt de kan innan en mållinje jagar ikapp. I Sverige arrangeras loppet i Kalmar med löpning över bron till Öland. De som inte kan ta sig till något av loppen kan istället delta med hjälp av en mobilapp. Nu organiseras för första gången ett eget ”app-run” i Hagaparken, strax utanför Stockholm.

Starten går klockan 13.00 svensk tid den 7 maj, synkroniserat ger sig då tusentals löpare världen över ut i spåren. Det som skiljer Wings for Life World Run från andra löpartävlingar är att loppet inte har någon bestämd distans. Löpare springer ifrån mållinjen istället för emot den, vilket har gjort det till en favorit bland löpare på olika nivåer. 

En halvtimme efter starten börjar en rörlig mållinje, en specialutrustad bil alternativt en virtuell bil i appen, sakta jaga ikapp löparna. Bilen ökar sedan takten i ett bestämt tempo. De kvinnliga respektive manliga löpare som är sist i världen att bli upphunna och omkörda av mållinjebilen blir de globala vinnarna.

Det är fjärde året i rad tävlingen arrangeras. Förra året anmälde sig över 130 000 löpare vilka tillsammans sprang in över 63 miljoner kronor till ryggmärgsforskningen. Ytterligare 20 000 löpare deltog på egen hand via Wings for Life World Runs mobilapp.

– Som forskare är jag övertygad om att vi kommer att kunna bota eller kraftigt begränsa ryggmärgsskador i framtiden. Redan nu finns lovande medicinska forskningsresultat där man genom en kombination av behandlingar kan påverka läkningen av skadad ryggmärg, säger Anna Josephson, hjärn- och ryggmärgsforskare på Karolinska Institutet.

Anna Josephson framhåller samtidigt behovet av mer och bredare forskning på området:

– Med mer forskning kring metoder för rehabilitering, medicinska insatser och teknik som kan stimulera hjärna, ryggmärg och muskler kommer vi närmare en lösning på gåtan.

Förra årets totalvinnare, Giorgio Calcaterra, lyckades springa 88.44 km. I Sverige var det Pétur Bjarnason som med sina 57.95km kom längst. Anmälan till loppet i Kalmar är öppen fram till den 6 maj. För löpare som inte kan ta sig dit går det bra att bidra till forskningen genom att delta via mobilappen; antingen i det organiserade ”app-run” som genomförs i Hagaparken eller på egen hand.

www.wingsforlifeworldrun.com