Rickard Lundblad har sprungit en hel del OCR-lopp. Bland annat The Original tough guy och Spartan Trifecta. Det var under ett lopp utomlands som idén till TYA föddes. Rickard saknade helt enkelt ett längre brutalare lopp på hemmaplan.

Du kom på idén till TYA under ett race, jag vet att hjärnan kan bli lite knäpp när man är helt utmattad, var du verkligen  helt vid dina sinnens fulla bruk då du kom på denna idé?

– Troligen inte, men det är det som är det charmiga med OCR och alla utövare av sporten, vi är alla lite knäppa som utsätter oss för galenskap oavsett om det är kylan i England eller om det är värmen i Andorra, alla älskar vi att testa våra gränser. Själv så skulle jag vilja se fler längre lopp så att pannbenet är utslagsgivande och inte teknik eller snabbhet. Uthållighet och styrka är mer min melodi och det är det loppet är uppbyggt för. TYA är ett lopp för oss som älskar att kämpa och kriga.

Du vill ju inte avslöja exakt hur långt loppet blir, men 20+ km kan ju vara hur långt som helst, är det över 3mil till och med?

– Det är över 2 mil och troligen under 3 mil, varje gång jag rekar banan hittar jag nya vägar och får nya idéer, så det är väl inte förrän i slutet av månaden  jag har spikat banan helt, det är många bitar som måste falla på plats innan start. Så kan egentligen bara säga att det är över 2 mil, just nu.

Vem är den typiske deltagaren på ett sånt här lopp?

– Finns nog ingen typisk deltagare. De som är vana vid traillöpning anser jag kanske har en fördel, men det viktigaste är att man har pannben och är beredd på att mala kilometer efter kilometer. Jag anser även att vanliga OCR-löpare bör klara banan för det är inga avancerade hinder, utan utmaningen ligger i distansen. Vi kommer trots allt ha tre depåer med energidryck längs vägen, så även de som bara har kört 8 kilometersbana ska komma i mål.

 

Finns det någon maxtid en får vara ute på banan?

– Ingen maxtid, man får ta det i sin takt men troligen bör alla vara i mål inom 4 timmar. Det låter som en svår bana men banan är enkel och inte avancerad.

Går det att hoppa över ett hinder om det är för läskigt eller svårt och vad händer då?

– Det går att hoppa över hinder men det är ju självklart att det är inget vi förespråkar. Deltagaren skall alltid försöka. På vissa hinder kommer det vara straffrundor på 500 meter om du inte klarar. Och du har bara ett försök på dig. Det kommer finnas ramp och då har du som deltagare 3 försök på dig, klarar du det inte så får du en straffrunda på 1000 meter, och lita på mig, du vill inte åka på en sådan straffrunda, för det kommer vara väldigt jobbigt.

Vilket träningstips vill du ge till dom som bestämt sig för att köra?

– Ut och spring i skogen. Det finns inget vackrare nu på sommaren.

TYA går av stapeln 5 augusti i Ronneby Blekinge.Loppet är 20km + och har över 50 hinder. För den som inte kan få nog av OCR är detta det perfekta loppet, det kommer garanterat kännas som det aldrig tar slut minst en gång längs vägen. Vi på monkeyswing älskar utmaningar och kommer givetvis att vara på plats i augusti.

www.tyachallenge.se

Text: Viktor Byhr