Observera att artikeln är från 2016, Fältet har numera även färdigställt en till slinga på 1,7 kilometer.
Det går fint att kombinera de två slingorna vilket totalt ger 2,7 km och 14 hinder. Toppklass. 

Monkeyswing besökte Fältet, en bana i terräng med hinder som är i svårighetsgrad med vad du möter på ocr-lopp som exempelvis Toughest eller Tough Viking. I Ale, cirka 30 minuter från Göteborg finner man denna pärla till anläggning.

Ett stort öppet fält med enorma möjligheter och stor potential. Det här är inte vilket fält som helst.
Marcus Jernberg och Mariana Karlsson ligger bakom hinderbanan som i skrivande stund består av en sträcka på 1 kilometer med 13 hinder. Ytterligare två slingor är under uppbyggnad och målet är att det skall finnas tre slingor som tillsammans bildar en lång slinga på närmare en mil.

Tillsammans var vi ett sällskap på fem personer (apor) som gästade den nya anläggningen. Efter att ha parkerat bilen promenerade vi med nyfikna steg fram till härligheten. Vårt första intryck var oväntat positivt. Vilket ställe!

En anslagstavla syntes tydligt intill starten av banan. Här fann man all nödvändig information samt tips och förklaring för respektive hinder.


Man förstod direkt att tid och energi avverkats i mängder. Stället är byggt och skapat med stor kreativitet och passion. Stockar och trä har använts flitigt för att få ihop konstruktionerna. Mycket gedigna hinder som smälter in väl i miljön.Innan vi gick på vårt första varv kom banrekordet på tal. Dam 8,18 min, Herr: 6,38 min enligt ”Fältets” Facebooksida. Duktiga atleten och extremsportutövaren Oskar Pedersen var med oss till dagen i ära. Han fick feeling direkt. Sara Trolte, ledaren av Toughest Mini Tour var inte riktigt lika entusiastisk men såg heller ingen anledning till varför rekordet inte skulle förändras till det bättre.Vi pinnande iväg för att smaka av alla hinder och få kännedom om hur banan skulle tas.

Den var både rolig, jobbig och teknisk. Stockar skulle dras, däck skulle vältas. Vid tre hinder gick det även att välja så kallad ”fast-lane” för att spara tid, något som väckte än mer glädje hos samtliga i gänget.

Flying monkey istället för den klassiska monkey bar (läs armgång), en specialutformad rigg om man ansåg att ringarna var för lätta och långsamma. Även ”Ninjapinnar” fanns uppsatta för den som föredrar det som ett bättre alternativ än att häva sig framåt genom en slags klättervägg efter ett par nätta steg på en blansbräda. 

Möjligheterna var många. Under kilometern hinner man även att beta av dips walk, ett gäng över/under-hinder, tunnelgång och avslutningsvis en något hal ramp innan målgång. Rampen är målet om vi skall tala klarspråk, skulle den vara allt för tuff är det ”helt okej” att ta ett grepp om en liten repstump som hänger ner för att dra sig upp den sista biten (fuska). Man kan avväga att utföra en straffrunda, dock endast i nödfall om rampfeber mot förmodan uppstår…

Både första och andra varvet var gjort. Oskar ville se vad han själv kunde stå pall för. När han gick in för sitt tredje varv gick han också in för att slå banrekordet. Det gjorde Mr. Pedersen mycket riktigt och kunde stoltsera med tiden 5.42.63.
Sara bräckte damrekordet på en tid under 7 minuter (6.51.11 om jag minns rätt men räkna inte med det).

img_4294
img_4297
Banrekord och specifika tider var dock inte anledningen till besöket. Vi ville se vad OCR-Fältet hade att erbjuda och om anläggningen bjöd upp till dans. Det gjorde den minsann.

Här kommer det att bli kontinuerliga besök i framtiden. Banan som är belägen i härlig natur ger mersmak.
Man springer inte bara runt på det stora fältet utan viker även av, in i skogen för ett mer kuperat parti.

Jag brukar sällan ge betyg. Tycker inte att det är speciellt roande. Däremot brukar jag hissa flaggan om jag anser att något är riktigt jävla bra och så var fallet. Monkeyswing lämnade med flaggan i topp.

img_4340
Träna inför ditt lopp eller testa om hinderbana är något för dig. Träna själv, med vänner eller träningsgrupp. Det finns även ambitioner att hålla mindre tävlingar under årets gång samt märka alla banor med reflexer för att kunna erbjuda reflexlöpning under vinterhalvåren. Priset är 80 kr per tillfälle och för den som vill ha ett årskort kostar det 600 riksdaler.

Spana in videon nedanför och beskåda hur de två atleterna Oskar Pedersen och Sara Trolte utför den roliga banan. 

Adress: Snäckebäcken 105
Besök gärna OCR-Fältets Facebooksida och Hemsida för mer info

 

Patric Olé

Patric Olé

Chefredaktör | patric@monkeyswing.se