Jag och Jimmy Kjell (team kroppslabbet) tog bilen upp till Stockholm tillsammans med våra respektive Maja och Matilda redan på fredagen. Då vi alla är extrema tävlingsmänniskor så lektes det naturligtvis en rad frågetävlingar på vägen upp för att hålla igång, visste ni till exempel att huvudstaden i Burkina Faso heter Ougadougou?

Det är alltid en mix av glädje, förväntan och nervositet i kroppen när det närmar sig tävling. Jag har känt att med rätt flyt så kan jag vara med och slåss om segern, så det pirrade lite extra när vi klev in på Extremfabriken. Efter att ha hälsat på de andra ninjorna så var de dags för genomgång av bana ett. En ninja-tävling utförs på olika snitslade banor som ökar i svårighetsgrad ju längre i tävlingen man kommer. Första banan bestod av ganska enkla hinder. Jimmy flög igenom den felfritt med en tid som stod sig som nummer två totalt av totalt 54 deltagare. Jimmy startade före mig och efter hans snabba tid så var det min tur. Första hindret var en rep-sving upp på en lutande vägg, därefter skulle man balansera på bosubollar i foampiten*. (*En bassäng fylld av skumgummibitar för mjuka landningar vid t.ex. träning på volter av olika slag reds anm) Nästa hinder var en hängande stege som man skulle svinga sig i över till ett podie. Här fick jag lite problem, när jag slänger upp foten på podiet så trampar jag av mig ena skon. Detta leder till att jag missar nästa hinder och får i och med detta min första bom.

Först fattar jag inte vad som hänt, men en sekund senare inser jag att jag gjort bort mig. Nästa hinder går enkelt, det är det klassiska trappetshoppet in till ett nät. I nätet stoppar jag in fötterna för att hänga kvar bra medan jag klättrar runt med överkroppen. Inte helt perfekt visar det sig då jag lyckas fastna rätt rejält med vänsterfoten i ett av nätets hål. Det tar mig säkert tio sekunder extra att ta mig loss och då växer frustrationen och tankar som “f*n, ska jag åka ut redan på bana ett” börjar dyka upp i huvudet på mig. När jag kommer loss från nätet är det full rusch under tre “dörrar” som man ska lyfta upp och ta sig under. Dörrarna blir givetvis tyngre och tyngre. Och som om inte det vore nog så ska man hoppa över höga plintar efter varje dörr. Jag införde vad som kom att kallas “grävlings-tekniken” då jag dök under dörrarna med huvudet först och lyfte dem med ryggen, något som många tog efter. När sista dörren var passerad sprang man upp för den lilla rampen tog tag i en linbana och åkte ner till en madrass där man var tvungen att stanna inom ett markerat område. Det gick rätt snabbt där så det var många som missade landningen.

Jag klarade den och kunde ringa i klockan på en tid strax över en minut och 20 sekunder. Då banan ändå var förhållandevis enkel så var det många som gick felfritt. Så jag var riktigt nervös då endast 30 deltagare skulle gå vidare till bana två och hela 24 stycken skulle få tacka för sig. Efter mitt lopp låg jag 18e men allt eftersom folk klarade banan så halkade jag ner till 19e, 20e, 21e och så vidare… Med åtta deltagare kvar så fick bara fem vara bättre än mig för att jag skulle komma vidare som 30 och sista deltagare. Jag klarade det! Med viss marginal tog jag mig vidare som 25a efter första banan.

View this post on Instagram

Stage 1 avklarad! En kul bana där man kunde köra på speed 🏃‍♂️💨 Nu taggar vi inför stage 2 💪💪 ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #kroppslabbet #extremfabriken ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #calisthenics #ocr #ninjawarrior ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @icaniwillmen #ICIW @ICANIWILL #icaniwill ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @ahtleticstandard #ahtleticstandard @houseofhighlights #housofhighlights @whistlesports #whistleworthy @befitvideos #befitvideos @sportbible #sportbible @world_full_of_athletes #worldfullofathletes @menwithhealth #menwithhealth @barbend #barbend @socalisthenics #socalisthenics @getbfs #getbfs @super_athletes #super_athletes @musclevideos #musclevideos @gym.legends #gymlegends ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #streetworkout #workout #gym #gymnastics #running #trailrunning #bouldering #climbing ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #motivation #inspiration

A post shared by Jonas Nordmark (@jonas_nordmark) on

Jag kände mig lättad samtidigt som jag grämde mig över att jag nu måste starta bland de allra första på bana två. Och därmed skulle jag inte ha någon som helst aning om vad som skulle krävas för att gå till final. De nio bästa från bana två skulle gå vidare till finalen. Det svåraste på bana två var fyra hängande rör som man skulle passera precis före målgång. Man fick såklart inte använda händerna utan var tvungen att balansera fritt. Innan dess var det mycket greppstyrka vilket jag känner mig trygg med. Fokus var att gå fort genom första delen och hoppas klara rören felfritt. Även denna bana började med en rep-sving, men nu upp till ett par små koner* som hängde i riggen(*konformade klättergrepp som hänger i kedjor från taket reds anm.), från dem tog jag mig vidare till ett grepp som såg ut som ett uppochnervänt V, sen en kort ring-slide följt av bland annat ett trampetthopp, ett spinningwheel och flera trapetser där jag kunde sitta och vila armarna någon sekund. Efter detta följde ytterligare några armstyrkeuppdrag och sedan var jag framme vid ringarna.

Jag höll mig till planen som var att göra rören snabbt. Sagt och gjort, ett snabbt stabilt steg på varje och pang! Greppade stången på andra sidan och nu var det bara en lång rör-slide* ( *en romersk ring med vilken du glider längs ett rör reds anm.)kvar tills man kunde ta sig upp och ringa i klockan. Och jag hade klarat av banan felfritt på en hyfsad tid, trodde jag… Jag ledde efter fem tävlande men som ni vet så startar ju de bästa sist så när tre grabbar strax efter mig gör banan felfritt men på bättre tider så blev jag så klart grymt nervös. Nu var det 20 deltagare kvar och bara fem av dem fick vara bättre än mig. Det var dessutom de 20 bästa från första banan så ni förstår att jag pendlade mellan hopp och förtvivlan här.

För varje deltagare som fick en eller fler bommar så knöt jag näven för mig själv och sprang fram och tillbaka till resultattavlan och kollade vilka som var kvar och räknade på hur många av dem som jag var tvungen att slå för att gå vidare. Det började ganska bra för mig, vissa bommade, speciellt de hängande rören skördade många offer, och vissa som klarade banan kom in på sämre tider än mig. Rätt som det var sprang någon snabbare och jag halkade ner i listan. När de sista fem, toppen från bana ett, skulle köra räckte det med att två skulle missa. En av dem var Jimmy. Jag ville verkligen gå vidare men att göra det på bekostnad av min bäste vän skulle inte kännas kul. Som tur var så missade deltagarna före så när det var Jimmys tur så var jag redan klar för final! Underbart! Nu kunde jag heja på honom med enbart glädje utan att känna att det stod mellan oss på något vis. Tur var väl det för även han klarade banan felfritt och dessutom på en snabbare tid än mig. Team Kroppslabbets två deltagare hade tagit sig till final! Jimmy som trea och jag som åtta. Året före hade jag missat finalen med en hårsmån och året innan dess hade Jimmy gått samma öde till mötes så detta kändes som en välförtjänt revansch.

View this post on Instagram

Stage 2 avklarad! Den gick felfritt och jag är vidare till final!! 💪💪 ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #kroppslabbet #extremfabriken ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #calisthenics #ocr #ninjawarrior ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @icaniwillmen #ICIW @ICANIWILL #icaniwill ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @ahtleticstandard #ahtleticstandard @houseofhighlights #housofhighlights @whistlesports #whistleworthy @befitvideos #befitvideos @sportbible #sportbible @world_full_of_athletes #worldfullofathletes @menwithhealth #menwithhealth @barbend #barbend @socalisthenics #socalisthenics @getbfs #getbfs @super_athletes #super_athletes @musclevideos #musclevideos @gym.legends #gymlegends ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #streetworkout #workout #gym #gymnastics #running #trailrunning #bouldering #climbing ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #motivation #inspiration

A post shared by Jonas Nordmark (@jonas_nordmark) on

Vi var båda överens om att jag var favoriten av oss, även fast Jimmy gått som blixten genom de två första banorna så passade det mig bättre ju tyngre och svårare banorna blev. Nackdelen för mig, återigen, var att jag gick ut tidigt och därför inte hade någon annans prestation att gå på. Finalbanans på förhand mest ovissa hinder var “the hopping drums” ett hinder där man hoppar mellan träplattor genom att svinga sig med underkroppen och trycka ifrån med armarna. Vi var alla överens om att om man klarade av det hindret så skulle man klara av resten också och ha stor chans att ta hem tävlingen. Lokalen var nedsläckt, spotlights lös upp mig och de hinder jag skulle försöka ta mig igenom. Sittandes på den lilla rampen blev jag presenterad av speakern och adrenalinet pumpade i ådrorna på mig när startsignalen gick.

Första hindret var en kombination av en lång rör-slide och ett hopp på ca 1,5 meter. Jag kastade mig ut på röret och for fram mot laxtrappan*(du hänger i händerna och flyttar en stång upp stegvis genom att göra en hoppande chin reds anm), när röret jag höll i small mot träet i konstruktionen var man tvungen att släppa direkt för att klara av hoppet, pang pang! Yes det gick! Publiken jublade, två hopp upp i laxtrappan och nu var det dags. Hopping drums! Ett djupt andetag, mina handflator placerades på de runda plattformarna. Pendel, hopp! Jag klarade det! Det kändes lättare än jag trodde, men jag vågade inte stressa, nu skulle jag klara av tre hopp till. Hopp, hopp, hopp, det gick! Ner på en box, skaka ur armarna. Resten var min bana, jag svingade mig snabbt bort till labyrinten, där man skulle ta sig fram fritt hängandes genom att glida med två handtag genom labyrinten. Ner igen på golvet, ta sats, hopp på en trampett upp i ett T-format grepp som hängts fast i ett spinning wheel, därefter ett kort rep och upp till en serie med tre stycken spinning wheels efter varandra. Detta har man gjort förr på Toughest, men nu var avståndet mellan dem riktigt långt! Tack vare att jag trots min ringa kroppslängd berikats med två långa armar nådde jag mellan hjulen och bort till ett rep som tog mig ner på marken igen. Sista hindret var Extremfabrikens högsta ramp, med kort ansats dessutom. Med publiken i ryggen tog jag fart, kastade upp mina långa armar och nådde kanten! Snabbt hävde jag mig upp och plingade i klockan!

Jag klarade finalbanan utan fel! Jag leder med sju deltagare kvar! Den omedelbara glädjen var överväldigande, jag kanske kan vinna det här! De som startade efter mig missade, sen kom nästa att klara hela banan. Hans tid var långsammare än min. Startfältet var starkt, nu var det dags för den Nederländska Ninja Warrior mästaren att köra! Oj vad han körde! Det hade visat sig att hopping drums inte var så svårt som alla trodde och nu flög deltagare efter deltagare igenom detta hinder. F’n, om jag bara fått starta lite senare, då hade jag också vetat det och kunde säkert gått ännu snabbare. Perry, som Nederländaren hette, klarade banan felfritt som tredje man och dessutom snabbare än mig. Hatten av. Han var värd det!

Näste deltagare var en av mina bästa Ninja-vänner, Simon Winge. Han körde för segern han också, det räckte inte riktigt hela vägen men han klarade hela banan även han och placerade sig som två, mellan Perry och mig. Nu var det två deltagare kvar. Jimmy och den Spanska Ninja Warrior mästaren Serigo. Båda två gick för guld! Även Jimmy löste hopping drums snabbt, nu visste man att man inte hade tid att vila om man ville ha chans på totalsegern. För Jimmys del innebar det att kraften i greppet tog slut och han föll på spinning wheels. Synd! Han hade en bra tid på gång där! Sergios tur, min tredjeplats hänger på en skör tråd. Han gick för segern, vi visste att han var snabb. Startsignalen gick och han kastade sig ut på röret, snabbt på laxtrappan, ett hopp, två hopp.. men han missade! Stången föll ner och han var ute. Vilket antiklimax, en av favoriterna åkte ut på en sådan miss. Men det innebar ju att.. Det innebar att jag kom trea! Jag kom på pallen! Yes! Sååå himla gött! Äntligen hade jag gått till final och även lyckats placera mig på pallen! Enorm glädje! Prisutdelningen var som ett skimmer av lycka, stolthet och glädje.

View this post on Instagram

Här är min finalbana. Jag startade som nr 2 och visste inte hur fort man skulle behöva köra, jag siktade på att klara banan felfritt och det räckte till en tredjeplats! 💪 Jag är nöjd 🥉 ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #kroppslabbet #extremfabriken ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #calisthenics #ocr #ninjawarrior ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @icaniwillmen #ICIW @ICANIWILL #icaniwill ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ @ahtleticstandard #ahtleticstandard @houseofhighlights #housofhighlights @whistlesports #whistleworthy @befitvideos #befitvideos @sportbible #sportbible @world_full_of_athletes #worldfullofathletes @menwithhealth #menwithhealth @barbend #barbend @socalisthenics #socalisthenics @getbfs #getbfs @super_athletes #super_athletes @musclevideos #musclevideos @gym.legends #gymlegends ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #streetworkout #workout #gym #gymnastics #running #trailrunning #bouldering #climbing ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ #motivation #inspiration

A post shared by Jonas Nordmark (@jonas_nordmark) on

Jag vill rikta ett stort tack till Alexander Mars som fått till tre riktigt bra och roliga banor! Jag vill samtidigt passa på att bjuda in alla till Kroppslabbet Ninja IV den 10e februari i Lidköping. Då ska ett nytt namn ristas in i vandringspokalen!

För mer info och anmälan klicka här

Text: Jonas Nordmark, Kroppslabbet
Instagram: jonas_nordmark