Friedrich Ataxi är en neurologisk sjukdom som sakta bryter ner kroppen inifrån och ut. Ett liv i rullstol är ofrånkomligt då sjukdomen hamnar där tillslut hur mycket man än kämpar emot.
I en värld där människor klagar på ryggont och eller det där onda knät som gör att dom inte kan träna sticker Jonas ut.
Jonas har valt livet och träningen. Vi har alla samma förutsättningar i livet, våra egna. Och Jonas har gjort allt och lite till med de förutsättningar han fått. Förutom regelbunden Crossfitträning har Jonas bestigit berg, genomfört långa vandringar och OCRlopp. Ett minne för livet blev lerbadet på Tough Race Sweden, han körde rätt ner i lerbadet och började röja runt med rullstolen. Att köra ner en rullstol i djup lera och grisa runt är något man bara inte gör, men jag gjorde det ändå, säger han med ett leende.

Jonas och hans team på Tough race Sweden 2016.

Foto: Henrik Hansson

Sjukdomen vill bryta ner kroppen, Jonas kämpar emot och bygger upp. Träningen har visat sig bromsa sjukdomen och förutom det så ger det Jonas en stor portion livsglädje. Meningsfullhet och tydliga mål att jobba mot. Något som vi alla borde ha i våra liv.

Jonas vet att de investeringar han gör på gymet idag kommer gynna honom om ett halvår eller om ett år. Det är en stor drivkraft. Att våga tänka långsiktigt och att inte bromsas av den hand man givits vid spelets början.
Jonas är en kreativ person som inom crossfit har utvecklat egna metoder och varianter på de övningar som till en början kändes svåra och snudd på omöjliga. Han spelar den handen han fått väl och har förutom den egna träningsmetodiken även fördjupat sig i gemenskapen genom att bli domare i crossfit.

Jonas dömer sin första tävling, MK open 2018. Foto: Emmelie Berghov

Att döma tävlingar kräver en mycket god kondition då du behöver hålla högsta fokus över lång tid. Ofta en hel dag. Något som motiverar Jonas i hans egen träning.
Världen är full av inspiration och Jonas älskar att se människor lyckas, när någon klarar sin första pullup eller då han själv när ett mål han kämpat mot länge uppstår den där speciella lyckan som bara går att hitta inom träningsvärlden.
Jonas har en orädd och ödmjuk syn på världen, där det är lätt att tro att vägen tar slut börjar Jonas istället sina äventyr. Offerkoftan är sedan länge undanhängd och nu är det istället superhjältedräkten som är på. Och med den möter Jonas livet precis så som vi alla borde göra det, med inställningen att allt är möjligt.

Följ Jonas träning och liv på Instagram @jonasaventyr