Våren 2016 beger jag mig ensam och lite nervös norrut. Jag sätter mig på ett tåg som ska ta mig från Göteborg via huvudstaden vidare till Uppsala. Väl framme ska jag ta del av något fantastiskt. Jag har vid denna tidpunkt endast sprungit fem hinderbanelopp och har egentligen ingen aning om vad som väntar i den där gigantiska gropen bredvid Fyrisån.

Jag vet bara att det ser svårt och lite skrämmande ut. Våren 2016 så visste jag inte att rädsla är den bästa läraren när det kommer till personlig utveckling. Det vet jag nu, efter att ha sprungit och placerat mig bra på ”The Original Tough Guy”, kommit 3a på UltimateX samt sprungit flera distanser över 4.2 mil så vet jag att det är bara där på gränsen mellan kolapps och förfall som vi kan resa oss upp och nå nästa nivå.

Det är när träningen känns tung och slitsam som vi utvecklas och det är när vi överträffar våra vildaste förhoppningar vi växer som människor. Det är därför jag nu knappt kan bärga mig inför att få besöka den där soldränkta gropen igen.


Gropen Extreme är ett hinderbanelopp med tre olika distanser, två lite kortare och ”en hemlig distans som kallas superheat”. Det är den sistnämnda som jag ska ge mig på. Banan går genom terräng och innehåller mycket skiftande underlag, sand, lera, grus, skog och gräs. Backar både uppför och nerför, roliga hinder och fin löpning. En zon genom start och målområdet där en lyfts fram av publikens pepp och energin från övriga startgrupper.

Gropen kommer att utmana mig även i år, den skrämmer mig lite, fast i år bara på det där sköna sättet, sättet som talar om att det finns en stor skål med glädje vid regnbågens slut. Sättet som säger att jag kommer att anta, klara och få kämpa mig igenom utmaningen. Att det kommer att vara jobbigt, frustrerande, underbart och lite läskigt. Men i slutändan vara så himla, himla värt det.

Jag tänker besegra mig själv och mina inre tvivel i Gropen den 27 maj 2017, om du vill göra det samma så klicka här

Vi ses i sanden.

Text: Viktor Byhr, Team monkeyswing.se / ”THE OCR GYM”
Foto: Gropenextreme.se