Tävlingen arrangerades av Stockholms Finest: Andreas Tjärnberg som du också kan höra i ocrpodden. Åkersberga idrottsplats var destinationen där det hela ägde rum, det fanns gott om parkeringsplatser och utlämningen av startlappar gick smidigt till. Solen belönade alla långväga som lokala resenärer och molnen höll sig borta största delen av tävlingen.

Jorge Lattof tillsammans med arrangören för Ultimate OCR, Andreas Tjärnkvist

Klasserna delades in i Elit, Qualifier och Motionär. Ytterligare en klass fanns för de riktigt hårdhudade som fick det numera beryktade namnet Ultimate-X.

Banan var 9 km och antalet hinder var ca 45 enligt uppgift från arrangören. Hindrena varierade från lätta över under hinder till den extremt utmanande riggen innan målgång. Ett armband fick behållas på för varje hinder som klarades av, gav deltagaren upp eller inte klarade av ett hinder så klipptes bandet, deltagaren fick fortsätta, dock utom tävlan.

Riggen, som sänkte många deltagare, stod i slutet av banan, den bestod av tre sektioner med två ”lanes” i varje sektion. Däck, rep, spännband, ringar var upphängda symmetrisk i de två sektionerna. I den tredje sektionen var det ninjanivå på utmaningen och den var mestadels tom på folk. En tänkbar anledning var att det ca 30 meter innan fanns två containrar med vatten som bidrog till att metallstängerna, nunchucksen och de rep som fanns att hänga i blev glashala.


Jag, Jorge, stod vid riggen och tog kort, peppade, instruerade och hjälpte alla jag kunde för att de skulle flyta på. Tyvärr kunde jag inte delta på grund av mitt knä.

Var du kortväxt så fick du verkligen steppa upp och hitta kreativa lösningar för att ta dig fram på denna rigg. Detta blev så tydligt när första X-tjejen Anna kom fram överlägset snabbast och blev kvar i 20 minuter och kämpade på sista hindret. Peta Cook kom in och fastnade i ca 10 min men kämpade sig till en andra plats. Hege kom in som tredje X-are till riggen och seglade igenom och knep första platsen i X-klassen.

Återigen visar denna OCRsport att det inte räcker med att vara en stark löpare utan det behövs fler styrkor och egenskaper. Viktigast är dock inställningen och att inte se problemen utan att alltid söka kreativa lösningar för att komma vidare.

Jag såg många som kom på sätt som inte fungerade, men de gav inte upp utan provade istället nya vägar för att till slut springa in i mål och få sin välförtjänta medalj. Det var inte många som gavs möjligheten till att ge upp när jag var där utan ett sista försök.

En viktig del i ett sådant här arrangemang är vad publiken ser och får uppleva. Ultimate OCR hade många tält i området som bidrog till en bra upplevelse för publiken. Alla deltagare jag har pratat med har lovordat banan som lades, att terrängen utnyttjades till fullo och att alla hinder som fanns var välbyggda och genomtänkta för att inte skapa köer.

Flertalet uttryckte glädje över att få erfara nya utmaningar som swingwalken, floating monkey bars, survivalhinder, avbrottet på stockbärandet med A-framen, den låga hängstången, sidoförflyttningen och med facit i hand så har nya hinder sett dagens ljus och dessa kommer säkerligen att utvecklas för att skapa den än mer ultimata hinderbanan 2018.

Allt som allt ett fantastiskt kul lopp som de flesta deltagarna säkerligen signar upp sig för så fort nya platser släpps.

Klicka här för att se resultat

Text: Jorge Lattof
Foto: Jorge Lattof & Liv Nyberg Ronkainen

Ultimate OCR 2017 by Hebstar