Fem svenskar har rest till USA för att gör upp i National Ninja League 1 mars. Stella Plantin, 23 är en av dessa, Monkeyswing passade på att ta ett snack med den klättrande supertjejen inför tävlingen.

National Ninja League är en hinderbanetävling inspirerad av TV-programmet Ninja Warrior. I flera olika delstater i USA har det varit deltävlingar där de bästa plockats ut till finalen som nu äger rum i San Francisco.

– Till denna ”final” har de bjudit in 21 atleter från resten av världen, varav fem svenskar. Det är en dam- och herrklass, upplägget innebär kval 1/3, semifinal 4/3 och final 5/3. Den som vinner får massa stålar, men jag kommer just nu inte ihåg hur mycket.

Förutom Stella Plantin består den svenska truppen av Alexander Mars, Simon Winge, David Johansson och Anders Oscarsson. Alla har de blivit ”headhuntade”/rekommenderade av Perry Oosterlee, bantestare på Ninja Warrior och ansvarig för den internationella rekryteringen.

– Att just vi blivit rekommenderade beror på tidigare resultat från Ninja Warrior Sverige och övriga Ninjatävlingar i Sverige. Att tävlingen är just i San Francisco gjorde att det hela lockade mig lite extra för jag har aldrig besökt denna stad tidigare. Dessutom var det ett härligt gäng svenskar som skulle åka, därför blev jag sugen och tackade ja.

Med flera medaljer från mästerskap i bagaget som klättrare på elitnivå är det ingen obekant uppgift att nå toppen för Stella

Simon, Anders och Stella reste iväg i söndags för att ha ett par dagar på sig att vända rätt jet-lagen innan tävlingen, och inte minst för att få ett par extra dagar i staden. Vad det gäller gruppens chanser att prestera i tävlingen vågar Stella inte spekulera för mycket.

– Grabbarna är riktigt duktiga och Alexander Mars är den som är mest erfaren. Erfarenhet kan nog vara till stor fördel, så det kan hända att han är den av oss svenskar som har störst chans att lyckas bäst, men det är bara en ren gissning. De som är lite insatta i ”Ninjatävlingar” vet att det handlar väldigt mycket om flyt också. Nästan vad som helst kan hända och du kan köra ut dig själv ur tävlingen genom ett väldigt litet misstag på i princip vilket hinder som helst, även om dina förutsättningar är bra. Dock tror jag att om allt stämmer för oss har vi alla fem stora chanser att lyckas bra.

Stella som till vardags klättrar på elitnivå har framförallt förberett sig genom att klättra på i vanlig ordning. Om man bortser från ett deltagande i Kroppslabbets Ninjatävling som ägde rum i slutet av januari i Lidköping har ingen annan specifik träning skett inför det stundande allvaret i San Francisco. 

Foto: Mattias Hammar

– Jag har tyvärr legat däckad i influensa i två veckor, men nu har jag varit frisk ett tag så jag tror jag återhämtat mig. Jag hade kanske tjänat på att ha tränat lite mer ”ninjaspecifikt” innan detta, men det har varit svårt att få in i schemat, speciellt med tanke på influensan. Har jag flyt under tävlingen tror jag ändå det kan gå ganska bra.

– Taggad är jag och det ska bli kul att göra detta tillsammans med dessa goa grabbar från Sverige.
Kommer bli roligt att träffa och heja på alla atleter som lever för denna typ av träningsform. Att få se självaste Makoto Nagano som är en levande Sasuke-legend blir en upplevelse.

Fotnot: Ninja Warrior, en TV-serie och spin-off av det Japanska originalet Sasuke. I 15 års tid har showen låtit 100 deltagare åt gången utmana vad som sägs vara världens svåraste hinderbana och har under åren spridit sig världen över. Under tävlingen får deltagarna en chans att ta sig igenom en rad hinder med ökande svårighetsgrad. Misslyckas man med något hinder så är man ute ur tävlingen.


Foto: Mattias Hammar, Martin Argus, Kanal 5, National Ninja League