Det folkkära programmet Gladiatorerna på TV4 är snart tillbaka med en ny säsong. Men först skall de sökande och utvalda genomgå en process med både fysiska tester och intervjufrågor i Stockholm. Ett fåtal duktiga atleter kommer att tituleras som utmanare, är man en av dessa väntar ett träningsläger innan man slutligen gör sin entré i TV-rutan. 

Meter Television är produktionsbolaget bakom Gladiatorerna och uttagningarna drar igång redan nu i helgen.

Monkeyswing tog ett snack med Nils Ludwigson. En av utmanarna från förra årets upplaga.
Nils ger svar på tal, allt för att du skall känna dig redo inför din kommande casting.

14212712_10157334318175537_1123900469037858705_nNils Ludwigson
Ålder: 30
Hemstad: Göteborg
Sysselsättning: Ljudtekniker, grafisk designer och PT
Medverkade i Gladiatorerna 2015 där han ställdes emot lillebrorsan Gustav.

Hur går castingen till?

2015 tror jag att vi var cirka 200 personer som samlades i Stockholm under min castingdag.
Det är tre delar på testerna och de två första gångerna går hälften vidare, 100, 50, 25. Efter andra sållningen börjar intervjuerna. En där du pratar till en kamera och en där du pratar med en ”jury”. Lite som Idol, fast inte lika elakt.

Var beredd på att snabbt bli inkastad i en grupp som ska göra ett nytt test, för intervjuerna tar olika lång tid och då kommer du inte ha tid att förbereda dig mentalt. Coacherna är förstklassiga träningsexperter från Idrottshögskolan och dom kommer se rakt igenom dig om du bara har pumpat biceps och inte kan springa eller rulla.

Vad är det för tester?

Första testet är smidighet genom Harres test. Det är inte mycket man kan göra annorlunda om man inte övat innan. Man får två försök. Men om du så mycket som snuddar vid en av häckarna så ogiltligförklaras försöket. Jag använde mitt första till att vara säker på att klara testet i hyfsad fart, sen maxade jag mitt andra. I detta testet är det viktigt att prestera bra och visa att man har kroppskontroll, är man lång, stor och stark har man uppförsbacke direkt. Jag känner flera stycken som hade kunnat ge gladiatorerna en riktig match på plattan eller i duellen, men vissa åkte ut för att deras imponerande fysik inte riktigt fick plats under häckarna. Det finns ingen man kan imponera på, prata med eller charma innan första testet, så se till att vara uppvärmd ordentligt redan tidigt på morgonen.

Andra testet är styrka. Det ändras nog från år till år, men det blir säkerligen chins och toes to bar. Även här kommer man inte undan med något fusk. Raka armar i lägsta position på chinsen annars räknas inte repetitionen. Det finns ett maxantal som man kan göra för att få högsta poäng. Vill man glänsa kan man göra två extra, men då ska man kunna backa upp det i nästa övning och inte bränna allt direkt! Därefter ska man nämligen klättra i rep, helst utan att använda fötterna.

Mellan fysiken och löpningen är det intervjuer. Det är egentligen perfekt träning för att vara med i programmet för det gäller att ha energi men inte låta adrenalinet ta överhanden.

Sista testet är löpning, och där kan jag erkänna att jag trodde att jag skulle vara starkare. Jag hade aldrig trott att jag ens skulle bli kallad till uttagningarna, och hade inte tränat mer än 2,5 månad inför testerna, men när jag väl kom dit var det bara att köra. Jag låg sammanlagt ungefär i mitten av gruppen på den sista delen, som var två ”idioten” för att maxa mjölksyran inför det avslutande bip- testet.

Vad ställer dom för frågor?

Jag tror att alla får lite olika frågor. Men man ska kunna presentera sig själv på ett glatt och snabbt sätt. Vad man har för bakgrund, vad som fick en att söka till programmet, ja allt som skulle kunna funka i TV på bästa sändningstid. Det är inte fokus på vad du äter, hur mycket du tränar, jobbar eller sover. Visst vill dom ha lite bakgrundsfakta men min upplevelse var att det inte spelade så stor roll så länge man var charmig. It’s not what you say, it’s how you say it.

Kan man glänsa på något vis?

Självklart kan man göra flest chins och springa snabbast av alla. Men det dom verkligen vill se är att man ger 100% i varje moment. Det är ju det man måste göra i själva programmet. Jag kan inte lägga nog vikt vid detta. Det avgör mycket mer än man tror.

Utöver det tror jag att min framgång berodde på att jag pratade med alla, även dom jag inte kände sedan tidigare, och var allmänt glad och trevlig. Man får inte glömma att det är till 90% kids som ska kolla på programmet, och det är underhållning, inte Finnkampen, VM eller UFC.

Går det att förbereda sig?

Självklart! Jag vet många som tränade specifikt i ett år för uttagningarna, vissa ännu längre! Du behöver framförallt en stark rygg och bra kondition. Balans, reflexer och jävlaranamma är också viktigt om man ska vinna i programmet. Men eftersom uttagningarna är ganska snart så är den långsiktiga träningen över och de sista förberedelserna skulle jag säga är till största delen mentala. Visa att du tar det på allvar, men med glimten i ögat. Glöm aldrig att det är ett barnprogram som skall spelas in!

Har du några övriga tips att bjuda på?

Man vinner mycket på att ha erfarenhet från tävling. Personligen hade jag inte tävlat på över ett år, och var helt klart ringrostig när det kom till att ladda upp mentalt och stå öga mot öga mot någon annan. Jag vet att någon av coacherna på idrottshögskolan gillar amerikansk fotboll, och det är ju en av det mest tävlingsinriktade sporterna som finns.

Kan tipsa om serien ”Hard Knocks” som handlar om uttagningarna till NFL. Där pratar dom alltid om att ”compete in every moment”, dvs att du måste slå ut någon annan för att ta dig fram. Det är en ganska bra förklaring på vad som kommer att ske ända fram till finalen i programmet. Precis som i serien om NFL får du dock hjälp av dina kamrater om dom ser att du gör bra ifrån dig och är någorlunda trevlig och ödmjuk, vilket leder till att ni kan dela erfarenheter och hjälpa varandra.

Ge alltid järnet i alla moment och var dig själv. Lycka till!

/Nils Ludwigson