Micke Häggström 27, kom i kontakt med street workout för första gången i början av 2011. Det var genom Youtube som han såg ”Hannibal For King” från New York visa sin kroppskontroll och styrka ute i parken, utan att använda vikter endast sin egen kroppsvikt. 

– För mig var detta en typ av kroppskontroll jag knappt förstod mig på och ville bara veta mer, speciellt om utföranden som Human Flag, Muscle Ups och Front Lever!

Micke förespråkar kroppsviktsträning i alla lägen men började själv på gymmet och tränade med vikter för att bli större vid 18-19 års åldern. Något som blev tråkigt i längden eftersom att alla andra gjorde samma sak.

– Man kunde aldrig känna sig speciell… calisthenics/street workout är enligt mig roligare och mer socialt.
Man får en helt annan typ av kontroll och styrka i kroppen som du inte kan få på gymmet. Att klara av övningar man aldrig trodde var möjliga motiverar mig varje dag att fortsätta.

12390896_10153615417126747_8470282015205930291_nMicke Häggström i möte med ”Hannibal For King” som visar upp en elegant Human Flag

När folk frågar honom om hur man skall eller borde träna så svarar Micke alltid att man först och främst bör utöva det man tycker är roligt och att man sedan får se vad man har för mål med träningen.

– Vill man bli stor och bygga massa så är vikter helt klart en fördel men man kan lika bra köra street workout-övningar och lägga till extra vikt med viktbälte eller viktväst. Kroppsviktsträning anser jag ge en mer komplett och atletisk kropp som kommer gynna ditt vardagliga liv. Mer rörlighet, bättre balans och möjligheten att kontrollera sin kropp i alla tänkbara positioner!
  
Micke Häggström har tidigare tävlat inom sporten och deltagit i VM i Lettland tre år i rad, Miami Pull Up Jam två gånger, Världskuppen i Spanien och lite mindre tävlingar runt om i Sverige.

– Att resa runt i världen och träffa andra som utövade samma sak som mig var guld värt. Att få nya kunskaper inom träning och hur man kunde bygga upp en community här i Sverige betydde väldigt mycket. Tävlingarna i sig betydde i stort sätt inget utan det var mest en kul grej, dessutom blev jag blev av med min rädsla för att showa inför folk.

14080930_10154120758776747_868928372_nParadisparken ”skogens utegym” i Pildammsparken, Malmö besöks flitigt varje vecka

Syftet med hans träning idag har inte ändrats ett dugg på snart 6 år – Lead. Inspire. Change är ledorden.

– Jag vill få fler att träna, ha kul, inspirera och hjälpa människor över hela världen. Se till att folk förstår att kroppsviktsträning är för alla och är här för att stanna.

På Instagram går han under namnet ”Mikebarstarzz”. Barstarzz är ett internationellt träningsteam som inspirerar folk att alltid sikta mot stjärnorna med sina mål inom träningen och att inget ska behöva hindra för att nå dit.

– The sky is NOT the limit! Jag tog Barstarzz till Sverige 2011 för att inspirera och hjälpa andra att komma i form, må bättre och tycka att träning är kul.

Om Micke får välja själv tränar han allra helst i Miami Beach och på olika parker i New York.

– De ställena kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta! I Sverige är det helt klart Paradisparken ”skogens utegym” i Pildammsparken, Malmö som gäller då det är en komplett park för avancerad träning och perfekt för alla som vill komma igång med street workout!

Mickes bästa tips för den som vill komma igång med street workout/kroppsviktsträning:

– Börja med grunderna, pull ups, chin ups, squats, dips, push ups, mage och bål.

– Lär dig grunderna och bemästra dom med 10+ repetitioner, var inte rädd att utveckla grunderna genom att ändra positioner på fötter och händer, vrid och vänd.

1000004_10151992865821747_1613243976_n– Ta kontakt med andra som utövar träningsformen och få tips, det finns otroligt mycket information på youtube bara man söker calisthenics/street wokout exercises och det finns tutorials (videos hur man lär sig övningar) till allt du vill klara i framtiden.

– Det viktigaste när ni börjar är att hitta det som är kul och kommer få er att vilja träna och inte känna det som ett måste!

Namn: Micke Häggström
Ålder: 27
Bor: Malmö

Ta del av en inspirerande resa och dagliga uppdateringar
Instagram: @Mikebarstarzz

 

Patric Olé

Patric Olé

Chefredaktör | patric@monkeyswing.se