Vikter som de flesta har svårt att flytta en millimeter springer Martina med på axlarna.
Som t.ex. det 226kg tunga oket som gav henne en grenseger tidigare i år. 15m på 6.9sekuunder med 226kg över axlarna.

Det ser dessutom helt naturligt och självklart ut när Martina utövar sin sport. Inga krusiduller eller tveksamheter. Bara ett klassiskt självförtroende och lugn. Och mycket styrka. Riktigt mycket styrka.

Däckvält på 300kg.

Martina kom in på Strongwoman av en slump, en vän hängde på ett strongwoman/strongman-gym och bjöd med henne att testa.
Efter att ha fått känna på atlassten och däckvält var hon helt fast.

Du som själv fastnat för en sport vet hur den där känslan är. Känslan av att plötsligt vara en självklar del av ett sammanhang. Känslan av att precis ha träffat på en aktivitet men att den känns som en helt naturligt och självklart del av ens liv.
En känsla som inte bara gör en stark kroppsligt utan också socialt och psykiskt. Fördelarna med fysisk aktivitet är många.

För Martina är det bland annat den sköna känslan av att få känna sig sark, både på jobbet och i vardagen.
Med en sund och seriös inställning till sig själv och sporten genomför hon ca fyra tävlingar om året. Krävande tävlingar med mycket förberedelser och tunga lyft.

Återhämtningen och matintaget är viktigt. Martina tävlar på högsta elitnivå vilket innebär många tunga lyft och stort antal reps.
Sex månader om året är det hård träning och förberedelser inför tävling som gäller.

”Om fem år är jag starkast i Världen”

Då jag frågar vad hon gör om fem år svarar hon direkt och självklart att då har hon vunnit världens starkaste kvinna vilket varit ett mål länge.
Så efter det väntar nya utmaningar, kanske inom styrkelyft eller tyngdlyftning.

Martinas Instagramprofil swedens_strongest_woman inleds med texten, ”Im not strong for a girl,Im just strong”.

Och med Martina som förebild för unga atleter idag så kan nog både killar och tjejer i framtiden titulera sina profiler med ”Im strong like a Girl” eller åtminstone ”almost as strong like a girl”.

Martina Andersson visar en hel generation vad det innebär att vara stark på riktigt. Och om du mot förmodan inte per automatik imponeras av människor som kan lyfta bilar så hoppas jag att du precis som jag imponeras av människor som vågar utmana normer, sikta högt och som vågar gå sin egen väg.

Hatten av Martina och tack för att du ville vara med på monkeyswing.se

Foton av: Mimmi Storm