”Jag fattar inte varför jag aldrig blir lycklig?! Jag förstår inte varför jag är så stressad, orolig, besatt av pengar, eller jämt har dåliga kärleksrelationer?!”

”Jag som har läst SÅ många självhjälpsböcker, gått på SÅ många seminarier och workshops men jag kommer liksom ändå inte vidare i mitt liv! VARFÖR?”

Om jag hade fått en krona för varje gång jag har hört någon säga det hade jag varit rik som en afrikansk diktator.

Så VARFÖR kommer så många inte vidare i sina liv? Varför upplever så otroligt FÅ känslan av att vara lyckliga och tillfreds med livet? Behöver man raka huvudet och meditera naken i 15 år? Är det genetiskt? Är det bara vissa som kan bli lyckliga, harmoniska och ha en hög självkänsla?

Svaret är – NEJ! Men det är bara vissa som gör jobbet!
Det är svaret. Kanske inte svaret du vill ha men det är mitt svar.

På gymmet springer jag ibland på personer med… rikligt midjeomfång som sitter på en träningscykel och trampar makligt medan de glor hålögt in i sina mobiltelefoner. Motståndet på träningscykeln är inställd på typ NOLL och hastigheten strax över 0,00003 km/år.

Klädseln är helt enligt skvallertidningarnas senaste snitt och på händerna har de träningshandskar (?!). I ena handen håller personen en stor energidryck med 1,2 miljarder kalorier och i andra näven en proteinbar. Passet i fråga är 35 min långt (precis så att hen hinner kolla på ett avsnitt av sin favoritserie på Netflix) och efteråt firas triumfen med en redig lunch (med Cola Light för att inte gå upp i vikt).

Samma person ränner sedan omkring och skyller sin övervikt på… sina gener. ”Japp – jag har kraftig benstomme sörru. Och låg ämnesomsättning. För trots att jag nästan BOR på gymmet så går jag inte ned i vikt.” Nähe! Really?

Man kan gå på gym och man kan gå på gym min vän.

Man kan läsa böcker om lycka, gå på på föreläsningar och kolla på Youtubeklipp – men om du inte går ut och PRAKTISERAR det VARJE DAG så kan du lika gärna skita i det. På riktigt. För det är exakt samma sak som hen med ”kraftig benstomme” som sköljer ned sina proteinkakor med proteindryck – iklädd svettband, tights och träningshandskar.

Att gå på en föreläsning eller delta i en workshop är som att ta en PT-lektion. Du får instruktionerna, guidning och tips. Du får verktyg, insikt och kunskap. Men – du kan inte ta en PT-lektion en gång i halvåret och tro att det räcker. Du behöver träna REGELBUNDET däremellan om du vill ha några resultat.

Och om du nu tar dig själv i kragen och masar dig ned i en månads tid till gymmet och lyckas bygga en muskel så kan du inte gå hem resten av året och mumsa i dig chips och tro att muskeln blir kvar. Av sig självt!
Det här är inte raketforskning – det är sunt förnuft och iskall fakta.

Jag betvivlar inte att du VILL bli lycklig – för det vill alla. Min fråga är – vill du det TILLRÄCKLIGT MYCKET?

Blir du upprörd över det jag skriver? BRA! För då kan vi börja ta tag i saker och ting. Då kan vi börja förändra det som inte funkar i ditt liv och finna nya vägar. Så bli förbannad, tänd till. Det är en fantastisk början!

3252624_2048_1152

/Raymond Ahlgren