Laziz Sharifov, 21 har tack vare myndigheternas återkommande inkompetens utvisats ur Sverige hela två gånger. Nu senast tyckte Migrationsverket inte att hans lön från sponsorerna var en godkänd inkomst. Detta eftersom hans anställning är i boxningsklubben och inte på sina sponsorers företag. Svensk byråkrati i ett nötskal. Här har vi en ung kille av landslagskaliber som dessutom gör mer för ungdomar än alla politiker tillsammans, och så blir han behandlad på detta sättet.

Vi valde däremot att inte prata mer om dessa tråkigheter utan fokuserade istället på Laziz stora passion, boxningen.

Hur gammal var du när du började med boxning och hur kommer det sig att det blev just den sporten som du fastnade för?

– Jag började träna boxning precis en månad innan jag skulle fylla 14 år. Har tyckt om boxning sedan jag var 11 år efter att ha sett ett klipp med Mike Tyson och blev imponerad av att han så lätt knockade ut sina motståndare.

Vad är det bästa med att träna boxning?

– Enligt min åsikt så tycker jag att boxning som sport disciplinerar en. Men vad som är det bästa med att träna är att man får ut all sin ilska/irritation ifrån sig genom att boxa/slå på säckar och mittsar.

De flesta som tänker på boxning tänker på slag och sparring inne i ringen, hur stor del av träningen sker med handskarna på och hur stor del sker utanför ringen?

– Många tänker på att man kör sparring mot varandra, det är inte sant egentligen. Man måste träna mycket och visa att man ”förtjänar” att få prova sparras med någon. Vi tränar oftast med handskarna på men vi lär oss slå först på säckar och parövningar. Vi tränar även mycket fotarbete eftersom det är viktigt i sporten. Och det sker utanför ringen med exempelvis hopprep.

Du vann SM guld 2016 efter att ha fått ett silver och ett brons tidigare år, hur lyckades du att hålla motivationen uppe för att orka ta dig till final igen?

– Det är nästan så att de förlusterna har motiverat mig till vinsten. Jag tänkte under hela 2016 att det var dags att vinna guld. Inga misstag fick ske. Jag tränade hårt inför SM och det hjälpte mig att nå och kämpa med det sista som jag inte kunde göra tidigare år.

Jag har förstått att du är en stor inspiration för många unga boxare i Sverige, vilket tips skulle du ge till en ung tjej eller kille som vill börja med boxning?

– Som många andra sporter krävs det tid för att lära sig. Man får spendera all sin energi på varenda träning för att lära sig snabbt.

Text: Viktor Byhr