Trickskidorna lades på hyllan sedan ett par år tillbaka och en plötslig satsning på obstacle course racing tog istället vid. På lördag springer Oskar Pedersen, 27 sitt sista hinderbanelopp för året, Ullevi Arena Challenge.

– Som liten älskade jag att hoppa och klättra på saker, har egentligen alltid varit fascinerad utav fart och spänning.
Jag snöade fort in mig på extremsport. Vi var ett kompisgäng som försökte hoppa, göra trick och tävla med allt vi kunde hitta. Cyklar, inlines, skidor, lådbilar eller vad som helst man kunde åka eller hoppa på. Efter ett par år blev vi rätt så duktiga på det vi gjorde.

Duktig är ett milt ord i sammanhanget. Oskar fick sponsorkontrakt, att resa runt på tävlingar och medverka i filminspelningar med sina skidor genom land och rike blev till en vardag.

unspecified-2

unspecified-3
Men var sak har sin tid…

– Det var ett par spännande år med mycket tävlingar, resor, många skador, alldeles för mycket festande och definitivt för lite seriös träning. Jag blev mätt på hela grejen och kände att jag hade fått ut mer än jag kunnat önska utav skidåkningen och det var dags att gå vidare i livet.

unspecified
Trots att skidorna lades på hyllan är det ingen brist på galenskaper. Oskar hoppar gärna fallskärm, cyklar terräng och klättrar. Sedan barnsben har han alltid haft en dröm om att bestiga berg. Bara ett stenkast från hans hem återfinns Klätterdomen, en anläggning i östra Göteborg som besöks flitigt i perioder.

unspecified-5– Jag har provat på lite av varje, även (hinderbanelopp) OCR. Sprang två lopp med några kompisar mest för skoj skull och skoj var det. Började därefter träna med folk som var duktiga på sporten. Två av mina träningskamrater var dessutom riktigt vassa, Karin Karlsson och Fredrik Bergfeldt. Det bägge övertygade (läs tvingade) mig att söka till att få tävla i elit-starten på Bootcamp Challenge tidigare i våras.

Efter vännernas rekommendation blev Oskar antagen och sprang loppet.

– Jag kom inte sist som jag hade förväntat mig. Dessutom var det var sjukt kul att springa med en högre ambition så jag fick blodad tand direkt.

Träningsmängden ökades och blev allt intensivare, nya lopp genomfördes så ofta han fick möjlighet. Resultaten blev genast bättre och Oskar lyckades att kvala till OCR EM, han hamnade även på pallplats två gånger under sommarens Military Fitness-tävlingar.

Mycket av den träning som Oskar utförde under sin karriär som extremsportutövare var gymnastik inspirerad. Då fick han använda varenda liten muskel i kroppen för att bemästra stunten.
Något som han har fördel av idag när det vankas hinderbanelopp.

– En del av de hinder som finns i OCR använde vi för att göra trick över eller emot. Som till exempel ramper, väggar och ribbor. När man är van att göra volter och snurrar över dessa så känns det rätt så bekvämt att bara behöva ta sig förbi dom på det energisnålaste sättet numera.

– Jag har egentligen aldrig tränat kondition innan jag började med dessa lopp så fokus ligger helt klart på löpningen som är min stora svaghet.

unspecified-7 unspecified-3
Typisk energisnål träning med kettlebells följt av löpning med klassiskt turnummer

På lördag väntar Ullevi Arena Challenge, 5 kilometer och 60 hinder. Ett hinderbanelopp som också är den sista deltävlingen i OCR Golden Trophy by Military Fitness. Oskar ligger på en 2a plats inför jaktstarten som äger rum kl 12.00. 

unspecified-2
– Jag startar ca 30 sekunder efter ledaren Fredrik ”Bergo” Bergfeldt som jag inte riktigt har varit i närheten av på hela touren så jag räknar inte med att hinna ikapp honom på Ullevi heller men jag ska självklart göra allt jag kan!
H
ar haft en fot som krånglat länge och stört träningen men den har börjat bli bra nu det sista. 

unspecified-6
Oavsett hur det går på lördag är Oskar nöjd med prestationen under det gångna året som nybliven OCR-atlet.

– I början av 2016 visste jag inte ens att jag skulle tävla inom den här sporten. Planen är att bli ännu snabbare tills nästa säsong och utmana på riktigt då. Dessutom är OCR en perfekt träningsform för mina drömmar om bergsbestigning.

 

Patric Olé

Patric Olé

Chefredaktör | patric@monkeyswing.se