Vi tog oss ett snack med den nyblivna VMguld-atleten Emma-Nellie Örtendahl.
Emma-Nellie kör Aquabike, och vann nyligen VM i Dubai.

Hur kommer det sig att en idrottare från lilla Ale kan åka till stora Dubai och bli bäst i världen?

– Jag tycker det är extremt viktigt att inte kategorisera sina möjligheter att klara av något på grund av vart man kommer ifrån. Sverige generellt är ett perfekt land att grunda för framgång i, så varför skulle Ale vara ett undantag? Allting handlar om inställning och fokus på att göra rätt saker vid rätt tillfälle, inte vart man är uppväxt. Jag känner mig inte främmande att åka och tävla i ”stora Dubai”, varför skulle jag göra det när jag gör det jag älskar med fantastiska människor runtomkring mig som supportar racingen till 110%?

Helt rätt inställning tycker vi. Hur började du med Aquabike överhuvud taget?

– Det är tack vare pappa jag började köra, han har varit aktiv i sporten sedan 80-talet och tävlat på hög nivå så när jag var liten så var det klart att jag skulle testa. När det sedan 2010 fanns ett helt tjejgäng från Orust som höll på att köra och tävla så var jag inte sen att hänga på dem! Efter det har allting rullat på och jag har blivit mer och mer intresserad av att utveckla min körning och hitta nya möjligheter genom sporten.

Hur är bemötandet mot dig som atlet men också som kvinna utomlands? Är det en jämställd sport?

– Bemötandet jag får är väldigt varmt och mina prestationer gör att många vet vem jag är och att jag inte är att leka med ute på racebanan. Aquabike är, som i princip alla motorsporter, mansdominerad men det klimatet som är trivs jag bra i. Det görs ingen skillnad på tjejer och killar utan alla atleter i just VM-serien ses som huvudpersoner. För utan oss hade det inte varit sådan nivå på racingen. Sedan är det klart att vi tjejer har fått hitta vår väg att få vår röst hörd, men samtidigt så har vi mycket fördel att vara just tjejer eftersom vi är färre i antal och det ger oss bra möjlighet att ta mer plats från början än vad t.ex. killarna har då dom är många fler.

Det är ju många som tror att allt bara är guld och gröna skogar för en som är så bra som du är, hur ser en typiskt dålig träningsdag ut och hur tänker du då för att ändå fortsätta?

– Sanningen är att det ofta blir svårare att behålla en hög nivå än att nå upp till den. Speciellt mentalt så är det en stor omställning från att jaga topplaceringen till att sedan bli jagad. Men när man lyckas med det så växer man som person, den saken är säker.

En typisk dålig träningsdag är när jag är stressad och inte har den tiden jag egentligen vill ha när jag ska träna. Det är bra med lite stress när man ska få saker gjort men inte när man ska bygga upp kroppen för prestationer, det tar tid och det känns bäst när jag får den tiden som krävs.

När jag har ont om tid kör jag oftast 30-40minuters konditionspass eftersom styrkepass kräver lite längre tid och planering. Mina konditionspass består ofta av löpning  eller kombinerat rodd/skidstakning på gymet för att vänja kroppen vid längre ansträngning. Då är man klar under en timma vilket är effektivt och bra!

Våra heat är 15 minuter + ett varv vilket totalt blir ca 18 minuter. Man måste kunna andas hela heatet och även kunna vara stark under hög belastning.

Om du skulle ge sig själv som nybörjare tre tips från dig själv som världsmästare vilka skulle det vara?

– De tipsen jag skulle ge är att:

1. Ge balansdelen tid, det är få som lyckas stå på fötterna och köra på bana första gången man testar en ståmaskin. Men så fort man får till det så kan man börja tänja gränserna!

2. Det är svårt att hitta motivation om man inte har klart utformade mål, förbättra vill alla göra och då får man ge sig själv förutsättningarna att kunna glädjas över allt jobb man lägger ner.

3. Ställ dig frågan: Är det jag som vill uppnå detta? För om svaret inte är ett tydlig ja så kommer det bli svårare att motivera sig att fortsätta. Allt man gör blir så mycket enklare att utföra om man har en egen vilja att göra det, att någon annan ska driva en till något kommer inte hålla i längden.

Faktaruta:

Namn: Emma-Nellie Örtendahl

Ålder: 19 år

Framtidsdröm: Långsiktigt vill jag tävla mot killarna i Aquabike World Championship!

Sponsorer: Gainomax, Jetpilot, HotScreen.

Dold talang: Jag är grymt bra på att dansa när ingen ser!

Om jag var ett djur skulle jag vara: Ett lejon, stark med stor vilja att lyckas!

Emma-Nellie är en cool atlet som inte låter något begränsa henne, hon anpassar träningen efter den tid som finns och är inte rädd för att ta sig an utmaningar för att växa som människa. En grymt inspirerande atlet som vi ser fram emot att följa.