En Svensk Klassiker skall utföras inom ett kalenderår och innefattar Vätternrundan, Vansbrosimmet, Lidingöloppet samt Vasaloppet. Rickard Edh, 30 har betat av de tre förstnämnde, den 5e mars är det hög tid för att se vad kroppen står pall för då 90 kilometers skidåkning väntar.

– Ja, nu närmar sig Vasaloppet och slutet på klassikerresan. Med ytterligare bakslag och problem med ryggen så kan det vara just här gränsen går men jag skall åka till start och göra ett försök. Provar man inte får man inga svar.

För tre år sedan bröt Rickard ryggen och krossade bägge sina fötter i en klätterolycka. Efter händelsen var det tålamod, rehabilitering och ”vägen tillbaka” som gällde. Men skam den som ger sig. Så snart han kom på benen igen har Rickard fortsatt att utmana sig själv. Mängder av lopp och tävlingar har avverkats så som OCR, Swimrun, Trail med flera.

För att inte nämna bestigningen av världens högsta fristående berg Kilimanjaro i Tanzania som skedde på årsdagen efter fallet från en klättervägg hemma i Göteborg.

– Med tre ord skall jag beskriva varför så mycket mer än vad du tror är möjligt:
”Positivitet, Inställning och Vilja”. Utmana dig själv, omringa dig av grymma människor och visa dig själv vad som är möjligt. Det är du värd!

Rickard Edh lyckades med bedriften att genomföra en Svensk Klassiker ett par år innan den otäcka incidenten. Nu kan klassikern snart vara genomförd på nytt, om ryggen håller.


– Mitt mål är att ta mig i mål. Sälen – Mora, jag har överlevt den sträckan förut och håller tummarna för att det skall gå vägen igen. Just nu känns allt ovisst då ryggen krånglar. Avslutningsvis vill jag bjuda på en tillbakablick från i somras och Vätternrundan. Blev påmind här om dagen när jag satt på trainern och trampade. Herregud vilken jäkla kamp det var och jag tror nog att Vasaloppet kommer att toppa den kampen!


Video: Adam Andersson

Läs även: Från rullstol till tuff viking – ”Där uppe skall jag stå en dag”

Om ni som företag, förening eller sällskap behöver lite motivation i vardagen så passa på att boka Rickard Edh för en föreläsning genom att klicka här