Glädjeknuff är ett grymt initiativ som gör det möjligt för flera att få uppleva löpning och att få tal del av den härliga känslan som det innebär att fullfölja ett lopp.

Vi tog oss ett snack med en av de många grymma personer som gör detta Möjligt, Ultralöparen Anders Sandegård från Göteborg. Om namnet låter bekant så har du säkerligen sett det i någon resultatlista från svenska ultralopp eller hört talas om Anders då han under 2017 bland annat fullföljde UTMB. Världens tuffaste Ultralopp.

 

Hur föddes idén till Glädjeknuff Göteborg?

– Idén föddes 2013 efter att Viktor Winterglöd gjort en reportageresa till Frankrike och skrivit om den franska motsvarigheten Dunes d’Espoir (länk nedan). Nu finns Glädjeknuff i Stockholm och Göteborg men tanken är att vi skall finnas i fler städer på sikt. Huvudsyftet är att tillgängliggöra naturen och löpartävlingar för personer som inte själva klarar av att springa men som vill ha upplevelsen. Detta möjliggörs genom Joëletten, en lättrullad terränggående enhjulig löparvagn som flera löpare tillsammans kan hjälpas åt att manövrera.

Det skall vara en win-win-win, främst för deltagaren men också för våra löpare. Men det stannar inte där det är också ett lyft för arrangörer, loppets deltagare och publiken. Det är verkligen folkets jubel när vi kommer och jag tror det är för att vi älskar inkludering.

 

Flera av er som springer är ju meriterade ultralöpare som T.ex. Maria Carlsson, Mervi Heiskanen, Rickard Hallgren och du själv, kan även vanliga motionärer anmäla intresse för att ge en glädjeknuff?

Ja, absolut! Men är klart att det är en extra påfrestning i jämförelse med att springa utan vagn. Speciellt om det är backig terräng och långa sträckor. Vi måste alltid ha lite marginal, eftersom vi kör med en person i vagnen kan vi inte springa oss totalt slut. Så för att vara med skall du vara en van löpare samt med marginal behärska den distans vi kör.

Rent praktiskt kan du gå in på Glädjeknuffs hemsida och anmäla ditt intresse. Om det i Göteborg är det enklaste sättet att gå med i vår facebookgrupp som heter Glädjeknuff Göteborg.

Hur tränar ni inför ett lopp?

-Vi gör faktiskt ingen speciell träning utan vi lever på vår vardagsträning. Men om vi skulle vara med i ett långt eller backigt terränglopp så skulle vi säkert både ha specifika träningar samt träffar för att planera genomförandet.

För nya löpare så har vi ibland kört träningspass så de får chans att lära dig grunderna. Det handlar framförallt om att springa i de olika positionerna runt vagnen och hur vi hanterar om någon faller tex, du måste hålla på ett sätt så att vi ändå kan hantera sådana situationer utan att vagnen går omkull. Vi talar också om hur vi uppträder på lopp, vi startar ofta långt bak och springer om andra löpare. De kan vara i sin värld och springa med lurar men vi springer alltid med ett leende och med vänliga ord ber vi om att få komma förbi. Ingen skall uppleva vårt deltagande som ett problem utan bara som en tillgång.

 Hur gör man om man vill ge sitt barn eller annan person som inte kan springa själv, möjlighet att ta del av ett lopp tillsammans med glädjeknuff? 

Det går att anmäla intresse genom Glädjeknuffs hemsida och är det i Göteborg kan man gå med i facebookgruppen Glädjeknuff Göteborg.

 

Bli gärna stödmedlem i Glädjeknuff på deras hemsida som du hittar här.

 Reportageresan som gav upphov till Glädjeknuff hittar du här