I samarbete med Monkeyswing har Filmtopp.se listat fem filmer som får dig att längta efter doften av svett och den triggande känslan av en tuff utmaning. Förutom att samtliga filmer är sportiga upplevelser, visar de även hur viktigt det är att ha en stark vilja. Det mentala drivet visar sig vara ett måste för att vi ska uppnå resultat och få våra drömmar besannade.

Million Dollar Baby (2004)

Med Million Dollar Baby visar regissören och skådespelaren Clint Eastwood att gammal är äldst. Hans sportdrama är inte bara packat med intensiva matcher i ringen, men även viktigt ur ett feministiskt perspektiv. Hilary Swank spelar den unga och fast beslutna Maggie, som tillsammans med en hårdnackad tränare siktar på att bli professionell boxare. Det är inte många som tror på att hon kan lyckas, men hennes egen vilja är starkare än någon annans.

Million Dollar Baby får dig att sträva efter egen storhet, och en gång för alla göra upp med hur högt du kan klättra uppför sportstegen.

Rocky (1976)

Denna odödliga klassiker om klubboxaren Rocky Balboa är ett måste för denna lista. Rockys liv är fullt av motgångar, men allt ska ändras när han får det ovanliga erbjudandet att möta den regerande världsmästaren Apollo Creed i en uppvisningsmatch. Rocky ser givetvis detta som hans största möjlighet att bli elitboxare, men har han vad som krävs för att ta den?

Det var inte bara Rocky som gjorde sin livs resa, men även Sylvester Stallone. För att ha råd att skriva manuset till filmen, fick han sälja sin hund. Och för att komma i bästa form inför inspelningen, spenderade han hela dagarna på gymmet. Han slutade även röka cigaretter eftersom han ständigt tappade andan. Rocky och Sylvester Stallone är båda sanna inspirationer.

Usain Bolt: The Fastest Man Alive (2012)

Usain Bolt: The Fastest Man Alive är en dokumentär som följer den jamaicanska löparen Usain Bolt, även känd som världens snabbaste man. Filmen är extra intressant eftersom vi får en bild av Bolt som person, och en unik inblick i hans träningsprogram. Vi får uppleva flera av hans mest utmanande och betydande löpningar. Vi får veta hur du förbereder dig mentalt inför ett mästerskap, och vad det skulle det innebära ifall du gick miste om den stora chansen.

Med sin omättliga hunger efter medaljer, har Bolt vunnit guld efter guld. Faktum är att han idag håller världsrekordet i både hundra-och tvåhundrameterlöpning.

Occupation: Fighter (2011)

I den här dokumentären får vi följa åtta månader i den professionella MMA-fightern Chad Georges liv. Vi får veta vilka uppoffringar som krävs för att nå den högsta eliten. För att inte nämna att hålla sig kvar på den höga nivån. Men hur ska Chads kunna fortsätta jaga sin dröm när den sliter på honom och hans nära och kära?

För att lyckas prioriterar han sin tid i träningssalen och därmed blir även den den ekonomiska situationen hopplös. När Occupation: Fighter kom gav den ett helt nytt perspektiv på sporten och är ett måste att se för varje MMA-fan. Särskilt ifall du vill bli farligast i buren.

Kickboxer (1989)

Vi avslutar listan med en lättare, men fortfarande tungviktig ton! I filmen Kickboxer får vi adrenalinpump signerat Belgiens kultförklarade järn-etta Jean-Claude Van Damme! Vi backar tiden och följer novisen Kurt Sloane, som måste lära sig den uråldriga kickboxning-stilen Muay Thai för att kunna hämnas sin bror.

Att se urstarke JCVD slita sönder sitt motstånd, som att öppna påsar med chips, får en minsann att vilja bygga på en bättre grundstyrka. Men frågan är vad som gör jobbet bäst, en samtida fem gånger fem-metod, eller Muay Thai?

Vi hoppas att de här filmerna får dig att explodera på gymmet! Men saknar du den där avgörande inspiration och känner dig riktningslös i din träning, behöver du kanske prova på nya sportiga grejer i sommar! Allt från stort miljö till ett litet redskapsombyte kan vara det som krävs för att hitta rätt igen.

Har du vad som krävs för att nå dit du vill?